Overzicht
Wachten wordt verblijven
WeLoveTheCity heeft de wirwar van infrastructuur rond het Amstelstation ontward. Voetgangers wandelen over het groene en autovrije stationsplein naar het historische stationsgebouw van architect H.G.J. Schelling (1939). Fietsers parkeren in de ondergrondse stalling met 3.300 plekken. Kom je aan op het nieuwe bus- en tramstation dan is de overstap op metro en trein een fluitje van een cent. En de auto? Die staat op het tweede plan. De hoeveelheid asfalt is ongeveer gehalveerd.
“Het station op de terp straalt weer zoals het dat in jaren niet heeft gedaan. Het gebouw, een rijksmonument uit 1939, is opnieuw zichtbaar. Van welke kant je ook komt, het is duidelijk waar het hier om draait.”
— Marc Kruyswijk, 12 juni 2019 in het Parool
De vrijgekomen ruimte is tevens gebruikt om de Amstel Tower te realiseren, een blikvanger van 100 meter hoog met 192 middeldure startersappartementen en een hotel. Aan de overkant van de Julianalaan staan twee stadsblokken met onder meer 252 middeldure gezinsappartementen, een supermarkt, horeca en een broedplaats met ateliers. De stadsblokken ‘oogsten’ ruim 800 m3 regenwater waarmee de daktuinen besproeid worden. Die reduceren de urban heat stress in de omgeving met gemiddeld 2 graden Celsius.
Het kantoorgebouw aan het Prins Bernhardplein is nu nog een lelijke sta in de weg. Met de eigenaar is afgesproken om het te slopen. Hiervoor in de plaats komen twee stadsblokken met wonen, werken en voorzieningen. Daarmee is het stationsplein aan de oostzijde van het Amstelstation straks klaar voor de toekomst.
En nu is de westzijde van het station aan de beurt. Hier komen een tweede stationshal en een ondergrondse fietsenstalling met 4.500 plekken. Dat biedt kansen om de versnipperde openbare ruimte opnieuw in te richten tot een lommerrijk voetgangersgebied met vrij zicht op de Amstel. Ook vastgoedeigenaren zien kansen. Zij realiseren hier de komende jaren een gemengd programma met onder andere 1.300 tot 2.100 nieuwbouwwoningen, waarvan zo’n 80% in het sociale en middeldure segment.
De herontwikkeling langs de Amstel gebeurt met het ‘adaptieve stadsblok’, een nieuwe architectonische typologie. Het adaptieve stadsblok vormt het basement van vijf nieuwe torens die 78 tot 136 meter hoog zijn. Het biedt de mogelijkheid om delen van de bestaande ‘brutalistische’ kantoren uit 1970 te integreren in de nieuwbouw. Het heeft een hoge plint met publieksgerichte voorzieningen die beschutting geeft en de openbare ruimte tot leven wekt. En last but not least: het adaptieve stadsblok wekt zijn eigen duurzame energie op. Efficient ruimtegebruik, slim hergebruik, groen en autovrij en zelfvoorzienend middenin Amsterdam: kan het duurzamer!?!