Bossche Stadsdelta 's-Hertogenbosch

Voor eeuwig jong

‘s-Hertogenbosch is een waterstad. De Bossche Stadsdelta is de plek waar de Dommel, Aa, Binnendieze en Zuid-Willemsvaart samenvloeien in de…

Open

Amstelstation Amsterdam

Wachten wordt verblijven

WeLoveTheCity heeft de wirwar van infrastructuur rond het Amstelstation ontward. Voetgangers wandelen over het groene en autovrije stationsplein naar het…

Open

Spoorzone Almelo

Almelo Centraal

De gemeente Almelo heeft de Ontwikkelvisie Almelo Centraal vastgesteld en de Wet Voorkeursrecht Gemeenten gevestigd. Dat tekent de stad. Want…

Open

Rwanda, Ghana, Zuid-Afrika

Inclusive densification

Betaalbaar wonen is een universeel grondrecht. Maar waarom is dat dan nog steeds een wereldwijd probleem? Steeds meer werkende Nederlanders…

Open

Landgoederen Hilversum

Rust in de Randstad

Stedelingen snakken naar rust, ruimte en natuur maar het mag helaas niks kosten. Menig landgoed staat het water daarom aan…

Open

Cromhoff, Twekkelerveld, Rigtersbleek en Volkspark Enschede

Talent voor Twente

Enschede herbergt, na Amsterdam, het grootste en meest uiteenlopende palet aan onderwijs- en kennisinstellingen. De stad is ook jong in…

Open

Hamburg, Londen, Rome

Smarticipate

WeLoveTheCity houdt zich ook bezig met de ontwikkeling van tools voor betere steden. Smarticipate is daar een sprekend voorbeeld van.…

Open

Havenkwartier Deventer

De Vlaamse Aanpak

Iedereen weet het: passeer je de oude silo’s bij de sluis dan ben je écht in Deventer. WeLoveTheCity introduceerde hier…

Open

Paasbos Nijkerk

Co-creatie voor doeners

WeLoveTheCity bestelde 100 lege Paasboxen. Bewoners van Paasbos in Nijkerk tekenden, plakten en schreven daarop hun wensen en ideeën voor…

Open

Kolenkitbuurt Amsterdam

De straat is weer van ons

Amsterdam West heeft een speciaal plekje in ons hart. Dat begon met Mercatorplaza aan de ring A10 West. Samen met…

Open

Binnenstad Rotterdam

Club Cool

Rotterdam heeft niet veel ruimte maar wel veel woningen nodig. Dat betekent verdichten. Middenin de binnenstad komen er 1.000 woningen…

Open

Watertorenpark Hengelo

Een Vondelpark in het klein

Het was een episch gevecht en het is gelukt: Watertorenpark Hengelo is klaar! Over de F35 richting het nieuwe Watertorenpark.…

Open

Waalsprong Nijmegen

Plant Je Vlag

WeLoveTheCity denkt dat de energietransitie sneller gaat als je bewoners en ondernemers de ruimte geeft om daar op hun eigen…

Open

Ruilplan Winterswijk

De beste binnenstad

Andries Geerse tekende in 1998 het structuurplan voor het historische centrum van Woerden, in 2020 uitgeroepen tot beste binnenstad van…

Open

Het Dorp Arnhem

Smart & Slow

Sinds Mies Bouwman’s crowd funding actie in 1962, staat Het Dorp voor de emancipatie van mensen met een handicap. Om…

Open

Overzicht

Wachten wordt verblijven

Wachten wordt verblijven

WeLoveTheCity heeft de wirwar van infrastructuur rond het Amstelstation ontward. Voetgangers wandelen over het groene en autovrije stationsplein naar het historische stationsgebouw van architect H.G.J. Schelling (1939). Fietsers parkeren in de ondergrondse stalling met 3.300 plekken. Kom je aan op het nieuwe bus- en tramstation dan is de overstap op metro en trein een fluitje van een cent. En de auto? Die staat op het tweede plan. De hoeveelheid asfalt is ongeveer gehalveerd.

“Het station op de terp straalt weer zoals het dat in jaren niet heeft gedaan. Het gebouw, een rijksmonument uit 1939, is opnieuw zichtbaar. Van welke kant je ook komt, het is duidelijk waar het hier om draait.”

— Marc Kruyswijk, 12 juni 2019 in het Parool

De vrijgekomen ruimte is tevens gebruikt om de Amstel Tower te realiseren, een blikvanger van 100 meter hoog met 192 middeldure startersappartementen en een hotel. Aan de overkant van de Julianalaan staan twee stadsblokken met onder meer 252 middeldure gezinsappartementen, een supermarkt, horeca en een broedplaats met ateliers. De stadsblokken ‘oogsten’ ruim 800 m3 regenwater waarmee de daktuinen besproeid worden. Die reduceren de urban heat stress in de omgeving met gemiddeld 2 graden Celsius.

Het kantoorgebouw aan het Prins Bernhardplein is nu nog een lelijke sta in de weg. Met de eigenaar is afgesproken om het te slopen. Hiervoor in de plaats komen twee stadsblokken met wonen, werken en voorzieningen. Daarmee is het stationsplein aan de oostzijde van het Amstelstation straks klaar voor de toekomst.

En nu is de westzijde van het station aan de beurt. Hier komen een tweede stationshal en een ondergrondse fietsenstalling met 4.500 plekken. Dat biedt kansen om de versnipperde openbare ruimte opnieuw in te richten tot een lommerrijk voetgangersgebied met vrij zicht op de Amstel. Ook vastgoedeigenaren zien kansen. Zij realiseren hier de komende jaren een gemengd programma met onder andere 1.300 tot 2.100 nieuwbouwwoningen, waarvan zo’n 80% in het sociale en middeldure segment.

De herontwikkeling langs de Amstel gebeurt met het ‘adaptieve stadsblok’, een nieuwe architectonische typologie. Het adaptieve stadsblok vormt het basement van vijf nieuwe torens die 78 tot 136 meter hoog zijn. Het biedt de mogelijkheid om delen van de bestaande ‘brutalistische’ kantoren uit 1970 te integreren in de nieuwbouw. Het heeft een hoge plint met publieksgerichte voorzieningen die beschutting geeft en de openbare ruimte tot leven wekt. En last but not least: het adaptieve stadsblok wekt zijn eigen duurzame energie op. Efficient ruimtegebruik, slim hergebruik, groen en autovrij en zelfvoorzienend middenin Amsterdam: kan het duurzamer!?!