Overzicht
Talent voor Twente
![Talent voor Twente](https://welovethecity.eu/wp-content/uploads/2020/02/230x1080-Enschede-project-image-2-3-1024x218.jpg)
Enschede herbergt, na Amsterdam, het grootste en meest uiteenlopende palet aan onderwijs- en kennisinstellingen. De stad is ook jong in de zin van veerkracht, creativiteit en ondernemerschap. Beter dan waar ook in Nederland, wordt theoretische kennis hier omgezet in praktisch toepasbare oplossingen. De oogst is overweldigend, meer dan 600 spin-off bedrijven hebben hier hun wortels. Bovendien adviseerde de Raad voor Cultuur recent om extra geld uit te trekken voor jonge en toegankelijke kunstinitiatieven als GOGBOT, Tetem en Theater Sonnevanck, de beste score buiten de hoofdstad.
![](https://welovethecity.eu/wp-content/uploads/2021/03/1920x-1920-City-map-square-1024x1024.jpg)
WeLoveTheCity helpt de gemeente, woningcorporaties en marktpartijen in Enschede om ook op het aspect wonen te scoren. Dat is nodig: ‘Enschede blijft achter als woonstad. De stad moet niet alleen talent behouden, maar ook aantrekken en terughalen. Dat betekent dus niet alleen de focus op de pas afgestudeerde, maar ook op de startende student en het oudere talent met of zonder kinderen die al verder in zijn woon- en werkcarrière is.’ (BPD Research, 2019).
Net buiten de Enschedese Singelring die de binnenstad omspant liggen Cromhoff en Twekkelerveld, twee gebieden met een geheel eigen karakter die het in zich hebben om het talent te behouden, aan te trekken en terug te halen.
Cromhoff is een verwilderd natuurgebiedje middenin de stad met daarin een aantal verlaten industriele dozen.
„Vroeger zou je als ontwikkelaar hebben gezegd: ‘We kappen het bos en bouwen huizen’. Daarvoor is bewust niet gekozen, vanwege het kwelwater wat hier naar boven komt. En een bos biedt natuurlijk ook unieke mogelijkheden.”
Dennis Laing, BPD
![](https://welovethecity.eu/wp-content/uploads/2021/04/Aerial-photoWLTC-1024x724.jpg)
Wat Twente in het groot is wordt Cromhoff in het klein: een gastvrije community rondom cultuurhistorie, natuur en meer balans in je leven door anders te denken en te doen. We doen dat aan de hand van vijf ontwikkelprincipes: (I) Erfgoed als drijvende kracht, (II) Leven met het water en de natuur, (III) Verankering in de stad, (IV) Ont-moeten, ont-laden en opladen en (V) Iedereen op de fiets.
Twekkelerveld is een voormalige arbeiderswijk die tussen de binnenstad en het Kennispark ligt. Het wordt wel eens een probleemwijk genoemd maar niets is minder waar. WeLoveTheCity heeft 15 sterren uitgedeeld, dat zijn sociale, economische en ruimtelijke hoogtepunten die een bezoekje meer dan waard zijn.
![](https://welovethecity.eu/wp-content/uploads/2021/03/Twekkeler-Sterren-1024x448.jpg)
De Twekkeler Sterren vormen de basis voor een hyper gevarieerd woon- en leefmilieu waar studenten, pas afgestudeerden en startende ondernemers zich tussen de oorspronkelijke Twekkelervelders nestelen. Het van oudsher uitbundige verenigingsleven met een eigen carnaval fungeert daarbij als sociaal bindmiddel om de nieuwkomers uit binnen- en buitenland er ook echt bij te laten horen.
Met de aankoop van het Roberineterrein van Rigtersbleek is een van de Twekkeler sterren vrijgemaakt voor herontwikkeling. Deze historische schatkamer van de textielgeschiedenis van de stad biedt een kans om hier een gemengd stedelijk werk- en woonmilieu te ontwikkelen. Een levendig stuk stad waar doendenkers hun kans grijpen. Een plek die draait om ondernemerschap, innovatie en onderwijs. Dé plek waar de vakman en vakvrouw willen wonen en zich verder kunnen ontwikkelen tegen de achtergrond van stoere fabrieken uit de tijd dat Enschede er toe deed.
![](https://welovethecity.eu/wp-content/uploads/2023/08/Rigtersbleek-19710306-2048x1625-1-1024x813.jpg)
Net ten zuiden ligt Het Volkspark, het prachtige park in Engelse landschapsstijl dat Hendrik Jan van Heek schonk aan de werknemers en hun gezinnen van zijn fabrieken in Rigtersbleek. Dat de burgerij het park apprecieerde, blijkt uit de omzetcijfers van het café. De eerste acht maanden van 1874 werd er dertigduizend liter Beyers bier getapt en paften bezoekers achtduizend sigaren weg.
Nu, 150 jaar na zijn bestaan, gaan we aan de slag om van Het Volkspark weer een juweel van de stad te maken, geïnspireerd op het oorspronkelijke ontwerp maar vooruitkijkend naar de komende 150 jaar.