Bossche Stadsdelta 's-Hertogenbosch

Voor eeuwig jong

‘s-Hertogenbosch is een waterstad. De Bossche Stadsdelta is de plek waar de Dommel, Aa, Binnendieze en Zuid-Willemsvaart samenvloeien in de…

Open

Amstelstation Amsterdam

Wachten wordt verblijven

WeLoveTheCity heeft de wirwar van infrastructuur rond het Amstelstation ontward. Voetgangers wandelen over het groene en autovrije stationsplein naar het…

Open

Spoorzone Almelo

Almelo Centraal

De gemeente Almelo heeft de Ontwikkelvisie Almelo Centraal vastgesteld en de Wet Voorkeursrecht Gemeenten gevestigd. Dat tekent de stad. Want…

Open

Rwanda, Ghana, Zuid-Afrika

Inclusive densification

Betaalbaar wonen is een universeel grondrecht. Maar waarom is dat dan nog steeds een wereldwijd probleem? Steeds meer werkende Nederlanders…

Open

Landgoederen Hilversum

Rust in de Randstad

Stedelingen snakken naar rust, ruimte en natuur maar het mag helaas niks kosten. Menig landgoed staat het water daarom aan…

Open

Cromhoff, Twekkelerveld, Rigtersbleek en Volkspark Enschede

Talent voor Twente

Enschede herbergt, na Amsterdam, het grootste en meest uiteenlopende palet aan onderwijs- en kennisinstellingen. De stad is ook jong in…

Open

Hamburg, Londen, Rome

Smarticipate

WeLoveTheCity houdt zich ook bezig met de ontwikkeling van tools voor betere steden. Smarticipate is daar een sprekend voorbeeld van.…

Open

Havenkwartier Deventer

De Vlaamse Aanpak

Iedereen weet het: passeer je de oude silo’s bij de sluis dan ben je écht in Deventer. WeLoveTheCity introduceerde hier…

Open

Paasbos Nijkerk

Co-creatie voor doeners

WeLoveTheCity bestelde 100 lege Paasboxen. Bewoners van Paasbos in Nijkerk tekenden, plakten en schreven daarop hun wensen en ideeën voor…

Open

Kolenkitbuurt Amsterdam

De straat is weer van ons

Amsterdam West heeft een speciaal plekje in ons hart. Dat begon met Mercatorplaza aan de ring A10 West. Samen met…

Open

Binnenstad Rotterdam

Club Cool

Rotterdam heeft niet veel ruimte maar wel veel woningen nodig. Dat betekent verdichten. Middenin de binnenstad komen er 1.000 woningen…

Open

Watertorenpark Hengelo

Een Vondelpark in het klein

Het was een episch gevecht en het is gelukt: Watertorenpark Hengelo is klaar! Over de F35 richting het nieuwe Watertorenpark.…

Open

Waalsprong Nijmegen

Plant Je Vlag

WeLoveTheCity denkt dat de energietransitie sneller gaat als je bewoners en ondernemers de ruimte geeft om daar op hun eigen…

Open

Ruilplan Winterswijk

De beste binnenstad

Andries Geerse tekende in 1998 het structuurplan voor het historische centrum van Woerden, in 2020 uitgeroepen tot beste binnenstad van…

Open

Het Dorp Arnhem

Smart & Slow

Sinds Mies Bouwman’s crowd funding actie in 1962, staat Het Dorp voor de emancipatie van mensen met een handicap. Om…

Open

Overzicht

De straat is weer van ons

De straat is weer van ons

Amsterdam West heeft een speciaal plekje in ons hart. Dat begon met Mercatorplaza aan de ring A10 West. Samen met buurtbewoners kregen we daar het onmogelijke voor elkaar: een spectaculair zwembad op de plek waar woningen waren gedacht. Met dank aan olympisch zwemkampioen Erica Terpstra die ons daarbij hielp!

Vervolgens maakten we samen met Luc Vrolijks (Urhahn Urban Design) en Guido Wallagh (De Lijn/INBO) het werkboek Toekomstvisie Parkstad: Meer Park + Meer Stad. Een strategie op hoofdlijnen die tot op de dag van vandaag richting geeft aan de vernieuwing van 45.000 woningen in de Westelijke Tuinsteden.

De vernieuwing van de Kolenkitbuurt had de hoogste prioriteit. Het was in 2003 de armste wijk van Nederland. Vernieuwing gaat vaak ten koste van zittende bewoners, ‘gentrification’ noemen we dat. Niet in de Kolenkitbuurt waar bewoners een buurtgarantie kregen. Mocht hun huis gesloopt worden, dan zouden zij een betaalbaar en duurzaam alternatief op loopafstand krijgen. En de woningcorporaties, gemeente en WeLoveTheCity hebben woord gehouden. De laatste bewoners met een buurtgarantie zijn in 2018 naar hun nieuwe woning verhuisd.

“Voorheen was dit een ghetto, een rotwoord, maar het was wel van toepassing. Nu zijn de huizen mooi en is er een veel beter mix van mensen. Iedereen woont hier met plezier.”

Ruud van Buren, voorzitter van het bewonersplatform Kolenkitbuurt in Parool (2019)

Er zijn ruim 600 woningen gerenoveerd, 1.000 gesloopt en 1.850 nieuwe woningen gebouwd. De oorspronkelijke stedenbouwkundige structuur van Cornelis van Eesteren (1935) leent zich uitstekend voor een stapsgewijze ‘blok voor blok’ aanpak. Dat heeft als voordeel dat niet alleen het ruimtelijke maar ook het sociale netwerk intact blijft. De architectuur slaat daarbij de brug tussen ‘mijn woning’ en ‘onze straat’. De ‘encroachment’, het overgangsgebied tussen prive en publiek, daagt bewoners om de openbare ruimte weer terug te veroveren op de anonimiteit van de grote stad. Dat lukt, de Kolenkitters voelen zich veilig en zijn nu trots om gasten te ontvangen.

De straat is weer van ons De straat is weer van ons De straat is weer van ons De straat is weer van ons De straat is weer van ons De straat is weer van ons De straat is weer van ons De straat is weer van ons De straat is weer van ons De straat is weer van ons De straat is weer van ons

Kaart