Overzicht
Almelo Centraal
De gemeente Almelo heeft de Ontwikkelvisie Almelo Centraal vastgesteld en de Wet Voorkeursrecht Gemeenten gevestigd. Dat tekent de stad. Want Almelo wil niet alleen maar plannen bedenken, maar deze ook uitvoeren. Sterker nog, de gemeente heeft de rechtbank naast het station al aangekocht voor een kickstart!
Samen met inwoners, ondernemers, ontwikkelaars en maatschappelijke partners is aan de ontwikkelvisie gewerkt. Het is de basis voor de bouw van 1.000 nieuwe woningen, hightech en cultuur rondom een vernieuwd station.
Arjen Maathuis, wethouder
De Ontwikkelvisie Almelo Centraal is opgebouwd aan de hand van drie kernwaarden: Intens, Divers en Grenzeloos. De kernwaarde Intens staat voor een vernieuwd station dat met de aanleg van de Nedersaksenlijn en Zwolle-Twente-Münster een nóg belangrijker knooppunt in het spoornetwerk van Oost-Nederland wordt. Ruimte voor een kickstart met minimaal 1.000 woningen en 15.000 tot 25.000 m2 kantoren, hightech, cultuur en leisure. En ruimte voor extra verbindingen tussen de voor- en achterkant van het spoor die de fysieke en sociale samenhang vergroten.
De kernwaarde Divers staat voor een evenwichtige mix van sociale, middeldure en vrije sectorwoningen én een mix van wonen, werken en andere functies die het leven in een stad de moeite waard maken. Dat biedt keuze. Voor nieuwe medewerkers van Almelose bedrijven die levendigheid zoeken. Voor Almeloërs die dichtbij het station en de binnenstad willen wonen. En voor huidige bewoners in de ontwikkelgebieden Westerdok, Achter de Molen en Kerkelanden.
De kernwaarde Grenzeloos staat voor de synergie tussen stad en landschap die bij het station samenkomen. Door het vergroenen van de oevers van de Almelose Aa, het Kanaal Almelo-de Haandrik en het Kanaal Almelo-Nordhorn versterk je het groenblauwe netwerk voor bewoners die in de stad en toch buiten willen zijn. Voor werkers die tijdens de break even lekker gaan wandelen. Voor toeristen die hier hun ontdekkingstocht beginnen.